Iedereen is druk met de laatste loodjes voor school. Voor mij betekent dit het centrale examen. Omdat de laatste loodjes vaak het zwaarst wegen heb ik een aantal tips en tricks verzameld voor een betere concentratie en afwisseling in het leren. Altijd handig!
Tip 1: Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels op de plek waar je studeert, dit leidt alleen maar af. Ruim dus je bureau op! En gebruik hem vanaf nu alleen om te studeren.
Tip 2: Maak een planning op papier! Op deze manier loop je altijd op schema en kom je niet voor een onaangename verrassing te staan omdat je je leerwerk onderschat. Denk eraan dat je ook slaap en ontspanning nodig hebt. Neem deze dingen allemaal mee en zorg voor een realistische planning!
Tip 3: Daarna is het vooral zaak om je ook aan de planning te houden 😉 Dus stel het leren niet uit en probeer er zo vroeg mogelijk mee te starten.
Tip 4: Een goede voorbereiding is het halve werk! Maak samenvattingen, zo kort en duidelijk mogelijk. Gebruik kleuren om te markeren, ezelsbruggetjes of afkortingen en kies er juist voor om de samenvattingen op te schrijven. Op deze manier verdiep je je al in de stof en dit maakt het studeren straks een stuk makkelijker.
Tip 5: Studeer op een actieve manier!
Leren bestaat eigenlijk vooral uit herhalen. Omdat het erg saai kan zijn om uren naar een papiertje te staren kan afwisseling in de vorm van leren wel fijn zijn. Dus hieronder wat ideeën die je, naast de oefenexamens, kunt uitproberen.
P.S: Gaat het leren en het lezen moeilijker?
Probeer alles dan zo visueel mogelijk te maken. Dit kan nog wel eens helpen. Dus gebruik pictogrammen, of andere plaatjes en verwerk deze in je samenvatting. (Voor meer ideeën lees verder)
Idee 1
Maak grote schema’s en hang ze overal op in huis. Aan de muur of boven de deur. Elke keer als je er langs loopt dreun je de zin even hardop.
Benodigdheden:
- Een groot vel papier. Zelf heb ik behang gebruikt en dit werkt prima, nog handiger is een studloper! Dit is een soort geplastificeerd vel waar je met een whiteboard stift op kunt schrijven en hergebruiken (je poetst het er namelijk zo weer af)
- Een compacte samenvatting van de lesstof
- Een (whiteboard) stift
- Plakband om de vellen op te hangen (gebruik maar geen kleefgom, dit beschadigd de muur)
- Een lange lat als liniaal
- Een meetlint
- En niet onbelangrijk: toestemming van je ouders 😉
Idee 2
Maak een quiz! En zet het mandje met de papiertjes van antwoorden en vragen op de eettafel. Dit is een leuke manier van overhoren.
Idee 3
Bedenk een liedje op het leerwerk! Soms kan dit helpen bij het onthouden. Je hoeft natuurlijk niet meteen een heel liedje te bedenken, in een bepaald ritme of melodie de zinnen opdreunen kan al voldoende zijn.
Nog meer tips voor een betere concentratie:
- Drink veel water.
- Ook thee is goed voor je concentratie.
- Zorg voor frisse lucht. Zet een raam los zodat het niet te warm wordt.
- Lees en/of leer hardop.
- ’s Morgen na een goede nachtrust is een goed moment om het leerstof op te nemen. Neem dit mee in je planning.
- Lichamelijke oefening helpt bij de concentratie. Wandel zo nu en dan of doe eens wat oefeningen met je handen.
- Slaap genoeg en eet gezond.
- Zodra je merkt dat je niks meer opneemt kun je beter even je rust pakken. Wissel daarnaast ook buiten en binnen zijn af. Even een luchtje scheppen kan al helpen.
- Zorg voor een goede werkhouding. Zit met pit! (Zie ook tips van mijn fysio: www.zitmetpit.nl)
- Rood! Onderzoek wijst uit dat de kleur rood je concentratie bevordert! Ga voor een rode outfit lak je nagels in de kleur rood of gebruik een rode pen. (Lees het artikel op http://www.nu.nl/wetenschap/1912778/kleur-rood-bevordert-concentratie.html)
- Neem bij het maken van de toets een stukje kauwgom of een snoepje in de mond. Ook dit stimuleert je aandacht en concentratie.
Nog even kort wat je beter NIET kunt doen:
–Â Â Â Â Â Â Â Â Â Studeren voor de tv of pc
–Â Â Â Â Â Â Â Â Â Studeren in bed
–Â Â Â Â Â Â Â Â Â Studeren zonder planning
–         Je planning té ambitieus maken
–         ‘’Blanco’’ studeren
–Â Â Â Â Â Â Â Â Â Het studeren uitstellen
Voor meer tips zie ook: http://media.taalunieversum.org/onderwijs/doos/student_niveau1-2_act27.pdf