ScreenShot095

De zomer komt er weer aan! Dat betekent een switch in je kledingkast! De winterkleding maakt weer plaats voor de zomerkleding en de kleding wat je niet meer draagt of past gaat naar de kledingcontainer. HO stop! Maak eerst nog wat tijd om deze post te lezen. Je kunt namelijk nog meer met je ‘’oude’’ kleding doen dan je denkt! Nieuwsgierig?

Wacht dan nog even met je kleding weg te gooien want ik ga je in een paar posts wat ideeën en inspiratie geven hoe je je oude kledingstukken kunt oppimpen en hergebruiken. De eerste post gaat over, waarschijnlijk heb je het al gezien;

ScreenShot096

 

ScreenShot079

ScreenShot080

Wat heb je nodig?

-Een oude broek (Wat ook kan: een broek die je te kort is)

-Schaar

-Teiltje

-Textielstiften (En/of andere versiersels. Denk aan studs en textielverf, of kant en kralen die je er op kunt naaien)

-Bleekmiddel

-Krant of een stukje karton

-Stanleymes of scheermesje

-Een lege wasmachine

-Dit stappenplan

BELANGRIJK om door te lezen voor je begint:

  • Aangezien je met bleekmiddel en een stanley- of scheermesje werkt en je de wasmachine moet kunnen hanteren is dit niet geschikt voor kinderen. Toezicht van een ouder is vereist. Dus vraag je vader of moeder om te helpen.
  • Knip de broek zo af dat de broekzakken er net niet onderuit piepen (Al was dit vorig jaar, toen ik dit exemplaar heb gemaakt, wel in de mode ;p ) Denk er zelf in ieder geval over na of je dit wel of niet wilt.
  • (Pure) Bleekmiddel is erg agressief. Dus pas goed op met je kleding en vermijdt contact met de huid! Het is aan te raden om eerst de BIJSLUITER van het bleekmiddel door te lezen!!
  • Verder kun je het teiltje het best dicht bij een wasbak zetten zodat je de broek na het bleken meteen om kunt spoelen met koud water.
  • Lees verder dit stappenplan goed door voor je begint en hou het er eventueel bij!

Een laatste tip: Heb geen verwachtingen en gebruik echt een wat oudere broek zodat je geen spijt krijgt. Je kunt een bepaald idee van te voren in je hoofd hebben, maar bij bleken kan het altijd anders lopen. Uit eigen ervaring weet ik dat elke broek weer anders uit het bleekbadje komt qua kleur. Dus hou hier rekening mee.

Stap 1 Knip de broek af op de juiste lengte.

(Tip: Ga niet te enthousiast aan het knippen ;p Hou goed in je achterhoofd dat het randje ook nog gaat rafelen van het bleekmiddel. Daarbij kun je de stof wat eraf is geknipt er nooit meer aan zetten. Dus knip liever iets ruimer. Dan kun je de broek altijd nog passen en bekijken of je het toch nog wat bij wilt knippen)

Stap 2 Leg alles klaar. Zet het teiltje bij een wasbak en schuif alle kostbaarheden aan de kant.

Stap 3 Doe de bleek in het teiltje.

Stap 4 Nu begint het echte werk. Leg de broekspijpen wat je wilt bleken in de pure bleek. Als het goed is zie je de broek nu langzaam aan verkleuren. Hou het goed in de gaten! Als het de juiste kleur heeft, loop dan even alle plekjes na, de plekjes waar de broek kreukelt wil namelijk nog wel eens donker blijven.

Stap 5 Til de broek omhoog en laat hem goed uitlekken. (Ik blijf het zeggen: Probeer huidcontact te vermijden!!)

Stap 6 Spoel hem hierna meteen om met koud water.

Stap 7 Als het grondig is uitgespoeld kun je hem wassen in de wasmachine.

Stap 8 Jammer, maar nu moet je even geduld hebben tot de broek is gewassen en gedroogd. In de tussentijd kun jij een mooie print of dessin opzoeken wat je op je short wilt tekenen! Wees ook creatief in kleur!

Stap 9 Als je de print of dessin hebt gevonden, leg je het stukje krant/karton onder de stof waar je gaat tekenen, zodat de print niet doordrukt op de achterkant.

Stap 10 Tekenen maar!

Tip: Houd rekening met de print als je nog een gat in je broek wilt maken (zie hieronder)

ScreenShot082

En denk ook na of je het patroontje wat je op de voorkant tekent, op de achterkant terug wilt laten komen:

ScreenShot083

Stap 11 Alles naar wens? Dan kun je je creatie nog even een finishing touch geven door de broek wat ouder te laten lijken en er een gat in te maken. Doe dit met het stanley mesje of een scheermesje. Leg het karton weer GOED tussen de voor- en achterkant:

ScreenShot084

EN KLAAR!!! 😀

Zo zie je maar weer, dat je je oude kleren echt niet altijd weg hoeft te gooien!

Een laatste tip: De stank van bleek/chloor blijft nog wel even een tijdje in de broek zitten. Je kunt hem evt. even in een sopje leggen met wat azijn. Dit kan nog wel eens helpen.

Veel plezier met je ‘’nieuwe’’ short!!

 

Nog meer inspirerende ideeën:

 

Met studs

ScreenShot087

ScreenShot089

 

 

Met kant
ScreenShot086

Het “dip dye” effect

ScreenShot085

 

De broekzakken
ScreenShot091

Met textielverf

(Tip: Om de verf er op deze manier op te krijgen verfrommel je de broek en bind je het vast met elastiekjes. Deze techniek kan je natuurlijk ook gebruiken bij het bleken)

ScreenShot090

 

Nog meer andere voorbeelden

ScreenShot092

Reactie op “Het pimpen van je oude broek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *